czwartek, 3 marca 2011

Udka kurczaka w pomidorach z czarnymi oliwkami

Przepis na te udka zainspirowany został przepisem na Kurczaka Ezechiela, który znalazłam w "Kulinarnym Atlasie Świata" (był kiedyś taki dodatek do Wyborczej) w odcinku poświęconym KUCHNI ŻYDOWSKIEJ na stronie 490. Tak przyrządzony kurczak, jak czytamy, "jest jedną z potraw podawanych podczas PESACH, czyli w największe święto żydów. Wino, w którym dusi się mięso, powinno mieć certyfikat rabina". Trochę uprościłam ten przepis, tak aby łatwo i relatywnie szybko można to było przyrządzić w ciągu tygodnia po pracy.



SKŁADNIKI:
- 2 udka kurczaka
- kartonik przecieru pomidorowego
- 4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- oliwki czarne 2-3 łyżki (pokrojone lub w całości)
- suszone zioła: bazylia, rozmaryn, lubczyk, czosnek niedźwiedzi
- makaron

PRZYGOTOWANIE:
1. Udka osolić i popieprzyć - obsmażyć na oliwie.
2. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek.
3. Zalać przecierem pomidorowym.
4. Dodać oliwki i zioła.
5. Gotować godzinę aż udka będą miękkie, podlewać wodą (lub płynem w którym zanurzone były oliwki), gdy sos za bardzo odparuje
6. Podawać z ugotowanym makaronem

***

Podaję także wersja oryginalną przepisu na Kurczaka Ezechiela:

SKŁADNIKI i PRZYGOTOWANIE:
- 1 oczyszczony kurczak
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek (niekoniecznie)
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- po jednej łyżce posiekanych ziół: szałwii, rozmarynu i bazylii
- 2 duże obrane pomidory pokrojone w kostkę (mogą być z puszki)
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

Kurczaka natrzeć solą i pieprzem od środka i na zewnątrz - odstawić na 30 minut do lodówki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone oliwki, czosnek, zioła i pomidory, przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować tak długo aż kurczak będzie zupełnie miękki. Wtedy wlać czerwone wino, gotować bez przykrywki, aż cały sos wyparuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.