czwartek, 27 stycznia 2011

Tarta z koperkowym łososiem

Gotowe ciasto francuskie to jeden z najwspanialszych kulinarnych wynalazków. Można z niego zrobić wszystko. W naszym domu tarta, to zazwyczaj przegląd zawartości lodówki, a oto jeden przykład:


SKŁADNIKI:
- rolka gotowego ciasta francuskiego
- 200 g wędzonego łososia
- mały pęczek koperku
- 2 garści czarnych oliwek
- pół żółtej papryki
- pół kubeczka śmietanki
- 1 jajko
- starty żółty ser i kilka plasterków sera typu camembert

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto wyłożyć na okrągłej blaszce do tarty (o niskim brzegu). Ja z reguły zostawiam je na papierze w którym było zawinięte ciasto (to lodówkowe, a nie mrożone). Prostokątny kształt na oko dopasowuje do foremki tak aby ostatecznie uformować mały brzeżek. Ciasto trzeba ponakłuwać widelcem i włożyć na chwilę do piekarnika. Jeśli zaczynają formować się bąble - przekłuć widelcem i lekko podpiekać.
2. W tym czasie pokroić składniki, oliwki można wrzucić w całości, wymieszać śmietankę z rozmąconym jajkiem.
3. Oliwki, paprykę, łososia, koperek wyłożyć na ciasto, zalać śmietanką z jajkiem, posypać serem i obłożyć plasterkami camemberta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za uwagi i komentarze:D

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.