sobota, 14 sierpnia 2010

Farfalle z groszkiem, boczkiem i serem pleśniowym


SKŁADNIKI:
- makaron "kokardki"
- 1,5 szklanki świeżego lub mrożonego gorszku
- kilka cienkich plasterków boczku parzonego
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron ugotować al dente
2. Na oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, dodać pokrojony w cienkie paski boczek.
3. Gdy boczek zacznie się rumienić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Na koniec dodać groszek i krótko wszystko razem podsmażyć (nie należy przykrywać patelni pokrywką, bo groszek może stracić swój intensywnie zielony kolor) - krótko, tzn. aż świeży groszek się podgrzeje, albo mrożony groszek się rozmrozi i podgrzeje:)
5. Na talerzu układamy warstwę makaronu, następnie groszek z boczkiem, a na wierzchu posypujemy pokrojonym w kosteczkę serem pleśniowym.

Ślimaki po burgundzku


Miśku, jako miłośnik sushi i marynowanych ośmiorniczek, postanowił sprawdzić, co Francuzi widzą w ślimakach... :)


SKŁADNIKI:
- opakowanie mrożonych ślimaków z masłem czosnkowym (Dal Pesca, 12 szt.)
- 1 papryka czerowna
- 2 ząbki czosnku
- pół główki sałaty lodowej
- oliwa z oliwek
- sól, papryka chilli


PRZYGOTOWANIE:
1. Ślimaki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 12 minut
2. Paprykę pokrojoną w paski podsmażyć na oliwie z czosnkiem
3. Pod koniec smażenia dodać pokroją w paski sałatę lodową, osolić i przyprawić papryką chilli.

środa, 11 sierpnia 2010

Placuszki z cukinii z łososiem i kwaśną śmietaną

Smakołyk, który zachwycił mnie wczoraj w Republice Róż...



SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- szklanka mąki
- 2 lub 3 łyżki mleka
- 1 duża cukinia lub 2 średnie
- 200g wędzonego łososia
- 200g kwaśnej śmietany
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, osolić i odstawić aby puściła soki.
2. Jajka rozmącić, dodać przesianą mąkę i pieprz. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, bo cukinia je i tak rozpuści:)
3. Dodać do ciasta dobrze odciśniętą cukinię i delikatnie wymieszać.
4. Smażyć na złoty kolor.
5. Placuszki podawać z plasterkiem łososia i kwaśną śmietaną.

niedziela, 8 sierpnia 2010

Gnocchi w sosie szpinakowym z gorgonzolą


Gnocchi (czytaj "ńiokki" a nie "gnoczi" ;) to takie kopytka, tylko że włoskie i o innym kształcie. Pycha! Przepis na kluseczki żywcem ściągnięty z foody.pl, można też kupić gotowe (polecam firmy Mondello dostępne np. w Kauflandzie).

SKŁADNIKI NA GNOCCHI:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 1 jajko
- sól

SKŁADNIKI NA SOS:
- 500 g szpinaku mrożonego (świeżego adekwatnie więcej)
- 100 g gorgonzoli (lub innego ulubionego sera z niebieską pleśnią)
- 3 łyżki startych orzechów włoskich
- 1 łyżka startego parmezanu
- 3 średnie ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

GNOCCHI:
Obrać ziemniaki i ugotować. Odcedzone z wody zmielić w maszynce i wymieszać z mąką, jajkiem i roztopionym masłem. Powstałą masę wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i podzielić na dwie części. Z obu zrobić długie wałki, które należy podzielić na małe kawałki. Uformować z nich kluski o charakterystycznym kształcie i na każdej wycisnąć wzorek widelcem. Gnocchi należy gotować partiami w dużym garnku z osoloną wodą, tak długo, aż wypłyną na powierzchnie.

SOS:
Szpinak rozmrozić. W garnku roztopić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko smażyć (aż zacznie się wydzielać charakterystyczny zapaszek). Dodać szpinak, osolić, popieprzyć:) Następnie dodać pokruszoną gorgonzolę i gotować tak długo aż się roztopi. Na koniec doprawić parmezanem i startymi orzechami włoskimi.