niedziela, 15 lutego 2009

Pieczarki faszerowane Pesto

SKŁADNIKI:
- 8 dużych pieczarek
- pesto genovese (zielone)
- parmezan tarty 100g
- płatki migdałów

PRZYGOTOWANIE:
Pesto wymieszać z parmezanem i częścią płatków, oczyścić pieczarki, usunąć nóżki, w dołek po nóżce nakładamy farsz i posypujemy na wierchu migdałami. Układamy w żaroodpornym naczyniu i w piekarniku zapiekamy 15-20 min.

Koreczki z mozzarelli, mintaja i ogórka kiszonego

SKŁADNIKI:
- mintaj a'la łosoś
- kulka mozzarelli (ale nie w zalewie)
- kilka ogórków kiszonych

PRZYGOTOWANIE:
Spód koreczka stanowi kostkę z mozzarelli, następna warstwą będzie mintaj a na wierzchu ogóreczek. Całość wygląda tak:

Jajka w majonezie z łososiem

SKŁADNIKI:
- jajka ugotowane na twardo
- łosoś wędzony (opakowanie)
- majonez
- ruccola lub koperek do przybrania

PRZYGOTOWANIE:
Jajka przekroić na pół, przybrać łososiem, majonezem i koperkiem lub ruccolą.

Marynowane oliwki

SKŁADNIKI:
- oliwki w zalewie
- oliwa z oliwek (można wykorzystać oliwę z suszonych pomidorów lub karczochów)
- 2 ząbki czosnku
- ocet winny
- oregano

PRZYGOTOWANIE:
Oliwę zmieszać z pozostałymi składnikami i zalać nią oliwki. Przygotować min. 2 godziny przed podaniem.

Szynkowe paluszki

SKŁADNIKI:
- opakowanie paluszków grissini (można użyć grubych paluszków maślanych)
- opakowanie prosciutto (można użyć szynkę parmeńską, schwarzwaldzka itp.)
- rukola

PRZYGOTOWANIE:
Paluszki owinąć plasterkami szynki i ułożyć na kołderce z rukoli.

Koreczki z pomidorów, mozzarelli i bazylii

SKŁADNIKI:
- kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- tyle listków bazylii i kuleczek mozzarelli, ile połówek pomidorków

PRZYGOTOWANIE:
Kulki mozzarelli odsączyć z wody, pomidorki przeroić na pół i nakłuwać na przemian: pomidorek, listek bazylii, kulka mozzarelli.