niedziela, 18 stycznia 2009

Cukiniowy makaron z sosem bolońskim

SKŁADNIKI:
- sos: 400 g mięsa mielonego, ząbek czosnku, cebula, puszka pomidorów bez skórki, oregano
- makaron: 2-3 średniej wielkości cukinie pokrojone w cienkie długie słupki

PRZYGOTOWANIE:
Podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso i dobrze wysmażyć. Dodać pomidory z puszki z zalewą i chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Słupki cukinii wrzucić do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty. Ułożyć na talerzu cukiniowy makaron i polać sosem.

Zupa groszkowa z mascarpone i z boczkiem


Oto przepis Pascala (Po prostu gotuj) na zupę groszkową. Groszek i mascarpone powodują, że zupa staje się słodka, dlatego pomidorki to obowiązkowy element kwaśny:)

SKŁADNIKI:
- 500 g mrożonego groszku
- cebula
- 2 kostki bulionu cielęcego
- 100 g mascarpone
- 6 cieniutkich plasterków wędzonego boczku pokrojonych w słupki
- kilka suszonych pomidorów
- natka lub zioła do przybrania

PRZYGOTOWANIE:
Groszek podsmażyć w garnku z cebulką, następnie zalać bulionem, zagotować i zmiksować na krem, jeszcze raz zagotować. Nie przykrywać pokrywką, bo groszek może stracić swój intensywnie zielony kolor. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Podsmażyć słupki z boczku wraz z suszonymi pomidorami. W talerzu układamy na spodzie boczek z pomidorami i zalewamy kremem z groszku. Można ozdobić łyżką serka mascarpone i natką lub ziołami.

Tagliatelle z trzema serami i chrupiący bekonem

[jeszcze nie wypróbowane]

SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 2 ząbki czosnku
- centymetrowej grubości plaster surowego boczku wędzonego
- 1 biała cebula
- kubeczek śmietany 30%
- 30 g sera gorgonzola
- 30 g sera roquefort
- 30 g sera cambozola
- świeże zioła (np. bazylia, rozmaryn) lub natka pietruszki
- starty parmezan
- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni podsmażyć część boczku pokrojonego w kostkę z cebulą i czosnkiem. Zalać to śmietana 30% i dodać sery, doprawić solą i pieprzem. Zredukować całość do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Ugotować makaron (al dente). Ugotowany makaron wyłożyć na talerze, polać sosem. Udekorować świeżymi ziołami lub natką, posypać parmezanem i resztą zgrillowanego boczku.

Szybka zupa szpinakowa

SKŁADNIKI:
- 1 paczka szpinaku mrożonego
- 1 rosołek Knorr ziołowy z bazylią
- 2 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 0.5 l wody
- 1 rama cremefine (do ubijania albo do zupy) lub słodka śmietanka
- jako wsad: ziemniaczki lub grzanki
- do posypania: odrobina startego żółtego sera
(może być parmezan)

PRZYGOTOWANIE:
Ugotować rosołek w 0,5 litrze wody, dorzucić lekko rozmrożony szpinak od czasu do czasu mieszając. Gotować na małym ogniu aż do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy wody. Kiedy zupka się zagotuje, gotować jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, buteleczkę (można mniej) ramy cremfine, mieszać aż do zagotowania. Przyprawić pieprzem i solą. W zależności od wyboru: ziemniaczki (trzeba wcześniej ugotować) ułożyć w talerzu i zalać zupą, lub nalać zupy i posypać grzaneczkami. Całość posypać startym serem.