sobota, 20 grudnia 2008

Zimowa sałatka

SKŁADNIKI:

- 2 soczyste jabłka
- 3 obrane łodygi selera naciowego
- garść orzechów włoskich
- kiełki słonecznika
- garść roszponki
- sos: tłoczony na zimno olej słonecznikowy, sok z cytryny, sól, pieprz,, miód do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1. składniki sosu połączyć w spójny winegret
2. jabłka (mogą być ze skórką, jeśli jędrna) pokroić w kostkę, wymieszać z pokrojonym w kostke selerem, orzechami, roszponką i kiełkami
3. wymieszać w misce z sosem, rozłożyć na talerze, podawać z grzankami z razowego chleba

Ciastka Rogala*


SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mąki
- 2 łyżeczki proszku
- 2 jajka
- 20 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kostka masła

DOWOLNE DODATKI:
- kakao
- rodzynki
- rozdrobniona czekolada
- kokos
- orzechy zmielone
- olejki aromatyczne do wypieków
- przyprawa do pierników
- cynamon itp.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiać przez sito z dwoma łyżeczkami proszku
2. Masło utrzeć do białości, dodać cukier i jajka i ucierać mikserem na najwyższych orotach przez 10 minut
3. Masę dodać do mąki i wyrobić ciasto.
4. Podzielić na dowolną ilość części i dodać ulubione dodatki.
5. Odstawić części do lodówki na 20 min.
6. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać dowolne wzorki ciastek. Piec w temperaturze 180 stopni, piec przez około 15-20 min.

POMYSŁ NA PREZENT:
- własnoręcznie przygotowane ciasteczka w ozdobnym słoiczku:)



*nie mylić z rogalikami, to tylko pseudonim koleżanki z liceum

poniedziałek, 15 grudnia 2008

Śledzie w korzennej marynacie

SKŁADNIKI:
- 0,5 kg solonych śledzi
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka Paprini Italiano
- 1 łyżeczka gorczycy białej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 50 ml octu winnego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 8-10 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE:

1. Śledzie zamoczyć w wodzie na 10 minut, a następnie pokroić na kawałki.
2. Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na oleju i dodać wszystkie zioła i przyprawy
3. Ostudzoną marynatą polewamy śledzie i podajemy jako zakąskę
4. Najlepszy smak uzyskamy, jeśli śledzie będą się marynowały przez 2 dni przed podaniem.

niedziela, 14 grudnia 2008

Panga w sosie cytrynowym

SKŁADNIKI:

80 dkg filetów z pangi (może to być inna ryba o białym mięsie)
1/2 pęczka natki
1 cytryna
1 łyżka kaparów
4 łyżki schłodzonego masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
sól, pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE:

1. Jeśli filety są zamrożone, to wcześniej je odmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Filety dzielimy na 4 porcje, solimy i oprószamy pieprzem.
2. Natkę płuczemy, strząsamy nadmiar wody a później drobno siekamy.
3. Ocieramy skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciskamy z niej sok.
4. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Filety obtaczamy w mące i smażymy na dużym ogniu 1 minutę. Zmniejszamy ogień, odwracamy rybę i dosmażamy jeszcze 2 - 4 minuty. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, najlepiej do nagrzanego do 50 - 80 st. piekarnika. Do garnuszka wlewamy sok z cytryny i dodajemy małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polewamy filety i krótko podgrzewamy.
5. Doskonałe z ziemniakami w mundurkach.

Sałatka z łososia

SKŁADNIKI:
- 300 g filetu świeżego łososia
- 1 cytryna (4 łyżki soku i 1 łyżeczka startej skórki)
- 130 g łososia wędzonego
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1, 5 łyżki posiekanego koperku
- 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki gęstej śmietany 18% lub majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz


PRZYGOTOWANIE:

1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Filet świeżego łososia umyć i osuszyć, ułożyć skórką do dołu na kawałku folii aluminiowej, skropić 2 łyżkami soku z cytryny, posypać solą oraz pieprzem, zawinąć luźno boki folii tworząc paczuszkę. Ułożyć ją na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 - 20 minut, aż mięso łososia będzie miękkie, upieczone i łatwo będzie dzieliło się na cząstki.
2. Łososia ostudzić i wybierając wszystkie ości odrywać po kawałeczku cząstki mięsa, następnie wkładać je do miski, skórkę z łososia wyrzucić. Większe kawałki pokroić na desce.
3. Łososia wędzonego drobniutko posiekać i przełożyć do miski z łososiem świeżym. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki z cytryny, posiekany koperek, szczypiorek, pokrojone w kostkę ziemniaki, śmietanę lub majonez, musztardę. Delikatnie wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Schłodzić w lodówce (około 2 godziny), podawać z grzankami, ogórkiem kiszonym i kieliszkiem białego wina na przekąskę lub na szwedzki stół. Można przechowywać w lodówce do 3 dni.

sobota, 6 grudnia 2008

Roladki z cukinii

[jeszcze nie wypróbowane]

SKŁADNIKI:
- 2–3 nieduże, młode cukinie
- 40 dag mięsa z piersi kurczaka
- 1 papryka i 1 dymka ze szczypiorem
- 2 plasterki wędzonego boczku
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Mięso opłukać, pokroić na nieduże paski, posypać solą i pieprzem, lekko podsmażyć na rozgrzanym oleju, zdjąć z patelni, przestudzić. Plasterki boczku pokroić w drobną kostkę, obsmażyć, dodać pokrojoną paprykę i cebulkę, mieszając smażyć jeszcze kilka minut, przyprawić. Cukinie opłukać, wytrzeć, pokroić wzdłuż na plastry, na każdym położyć kawałek mięsa, zwinąć, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu położyć podsmażony boczek, można też posypać startym żółtym serem, zapiekać 15 min. w temperaturze 180°C.

wtorek, 2 grudnia 2008

Filety z kurczaka w brzoskwiniach

SKŁADNIKI:
- 2 piersi kurczaka (lub tzw. jedna podwójna:)
- puszka brzoskwiń
- curry
- odrobina mąki
- masło do smażenia
- ryż

PRZYGOTOWANIE:
1. Kurczaka pokroić w małe kawałeczki, obtoczyć w mące i usmażyć na masełku - doprawiając sola i curry
2. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie z zalewą i zagotować
3. Podawać z ugotowanym ryżem.

Ananas z mielonym



SKŁADNIKI:
- mięsko mielone (300g)
- puszka ananasów
- puszka kukurydzy
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka mąki
- kurkuma
- imbir
- ziele angielskie
- papryka słodka
- 2-3 goździki
- makaron lub ryż

PRZYGOTOWANIE:
1. Ugotować makaron/ryż (co kto woli)
2. Podsmażyć cebulkę, tuż przed dodaniem na patelnię mielonego mięsa dodać przeciśnięty czosnek - całość podsmażyć doprawiając wymienionymi wyżej przyprawami.
3. Dodać ananasy pokrojone w kostkę i kukurydzę, podlać odrobiną soku z ananasów i chwilę pogotować, mieszając.
4. Podawać z ryżem lub makaronem.

Muffinki ziemniaczano-serowe

[jeszcze nie wypróbowane]

SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mączystych ziemniaków
- 200 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g tartego żółtego sera (parmezanu)
- 100 g wędzonej szynki
- 2 jajka
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka mleka
- 2-3 ząbki czosnku
- rozmaryn, tymianek

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, zemleć lub utłuc na puree.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ziemniakami.
3. Dodać parmezan, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz jajka roztrzepane z oliwą i mlekiem.
4. Doprawić roztartym czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem.
5. Ciasto wymieszać i nałożyć łyżką do natłuszczonych foremek do babeczek-muffinek (lub na specjalnej blaszce do muffinek) napełniając je do 2/3 wysokości.
6. Piec około 30 minut na złoty kolor w piekarniku o temperaturze 180 st. Potem wyjąć, ostudzić i zjeść:)