niedziela, 4 lipca 2010

Zupa kalafiorowa z szałwią



Przepis na tą pyszną zupkę znalazłam na portalu: Kwestia Smaku. Pycha!!! Zatem cytuję:

SKŁADNIKI:

• 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo do smaku 
• 1/4 cebuli, posiekanej w kosteczkę 
• 2 małe ziemniaki, pokrojone w kostkę 
• 1 marchewka, pokrojona w plasterki 
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
• ziele angielskie, listek laurowy 
• 8 listków świeżej szałwii 
• 2 garście rozdzielonych różyczek kalafiora 
• 4 łyżki gęstej śmietany 18% 
• 50 g sera z niebieską pleśnią (Stilton, Gorgonzola lub Roquefort)

PRZYGOTOWANIE:

1. W większym rondlu lub garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać oliwę i zeszklić cebulę. 
2. Dodać ziemniaki oraz marchewkę, posolić i dusić przez 4 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
3. Wlać wodę do 3/4 objętości naczynia. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, dodać ziele angielskie, listek laurowy oraz szałwię. 
4. Gotować przez 4 minuty, następnie dodać różyczki kalafiora, uzupełnić wodą aby wszystkie warzywa były nią przykryte i gotować do miękkości.
5. Zupę zdjąć z ognia. W kubeczku rozprowadzić śmietanę z 2 łyżkami zimnej wody, następnie wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru z zupy. 
6. Dodać rozkruszony ser i całość rozprowadzić z zupą. 
7. Spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić oraz polać dodatkową oliwą z oliwek. Nie zagotowywać, jedynie dobrze podgrzać przed podaniem.